school1school2school3

Το Safe Water Sports έχει ανασχεδιάσει, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα- Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης – ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας με την ονομασία ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από το Λιμενικό Σώμα προ πενταετίας για τις 1η και 2η τάξη του δημοτικού, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα. Το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα έλαβε πήρε πρόσφατα (Άνοιξη 2016) την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Η εκπαίδευση αυτή, η οποία έχει σαν βασικό αντικείμενο την εμπέδωση των κανόνων ασφάλειας για την θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, αφορά πλέον τους μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων και θα πραγματοποιείται την περίοδο Μάρτιο – Ιούνιο του σχολικού έτους σε πανελλαδική βάση.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά τόσο την 1βάθμια όσο και την 2βάθμια εκπαίδευση και θα υλοποιείται με βάση τις ακόλουθες κατηγορίες μαθητών:

  • 1η, 2α και 3η Δημοτικού (1βάθμια εκπαίδευση)
  • 4η, 5η και 6η Δημοτικού (1βάθμια εκπαίδευση)
  • 1η, 2α και 3η Γυμνασίου (2βάθμια εκπαίδευση)

Η εκπαίδευση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνεται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο κάθε έτους (πριν την έναρξη των εξετάσεων) και της πρωτοβάθμιας τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Παράλληλα, σε όλα τα σχολεία στα οποία θα λάβει χώρα η εκπαίδευση αυτή, θα προγραμματίζεται και ημερίδα ενημέρωσης των γονέων μέσω των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης αυτό ξεκίνησε πιλοτικά από το Λιμενικό Σώμα το 2012 για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού (1η και 2η).  Με την συνεργασία του SafeWaterSports, το πρόγραμμα ανασχεδιάστηκε, ώστε να καλύπτει όλες τις σχολικές τάξεις. Το Λιμενικό Σώμα θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή τους λιμενικούς που εργάζονται στα λιμεναρχεία της χώρας, και οι οποίοι θα αναλάβουν τον ρόλο του εκπαιδευτή – παρουσιαστή, και το Safe Water Sports τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού (περιεγχόμενο) που θα είναι κατάλληλο για να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών.

Ο ποσοτικός στόχος είναι η εκπαίδευση-ενημέρωση να αφορά σε ετήσια βάση:
 50.000 - 70.000 μαθητές σε 500 σχολεία σε όλη την χώρα (όλες οι περιφέρειες).
 30.000 γονείς (Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων)

Το νέο πρόγραμμα έχει σαν βασικό στόχο την αλλαγή της κουλτούρας των παιδιών με άμεση συνέπεια την μείωση των πνιγμών και των ατυχημάτων, μέσω θεωρητικής & βιωματικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, το οποίο πιστεύουμε θα αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Για τον ανασχεδιασμό του προγράμματος ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, η ομάδα εκπαιδευτικών του SafeWaterSports εργάστηκε εθελοντικά και παρέδωσε στο Λιμενικό Σώμα:

  • Τους κανόνες που πρέπει να επικοινωνούνται στα παιδιά (ανάλογα με την ηλικία τους) για την ασφάλεια στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ.
  • Διαδραστικά powerpoints με φωτογραφίες και συναφές υλικό (animations) ώστε να γίνεται η παρουσίαση και η επεξήγηση των κανόνων ασφαλείας στους μαθητές.
  • Μια σειρά εκπαιδευτικών – ενημερωτικών video που έχουν σαν στόχο να κινήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών και ταυτόχρονα να αποτελέσουν υλικό που θα μπορούσε να κοινοποιηθεί και να εξαπλωθεί μέσω των social media ή με την προβολή τους σε δημόσιους χώρους (awareness).
  • Ενημερωτικά φυλλάδια για παιδιά προς διανομή στα σχολεία (10.000)

Mε την ευγενική χορηγία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα του Ιδρύματος Λάτση, δημιουργήθηκε η σειρά αυτή των εκπαιδευτικών video στα οποία συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες και αθλητές του υγρού στίβου. Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν οι εξής:
1. Νίκος Κακλαμανάκης – Windsurfing, Χρυσός Ολυμπιονίκης
2. Σοφία Παπαδοπούλου – Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας
3. Αγγελική Καραπατάκη – Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης
4. Χρήστος Αφρουδάκης – Ολυμπιονίκης – Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης
5. Νικόλας Πλυτάς – Πρωταθλητής θαλασσίου σκι


Ακολουθεί πίνακας με τα links των σχετικών video στο YouTube.

SWS Κακλαμανάκης για σχολεία   

SWS Αφρουδάκης για σχολεία  

SWS Καραπατάκη για σχολεία

SWS Παπαδοπούλου για σχολεία  

SWS Πλυτάς για σχολεία

Το οπτικοακουστικό αυτό υλικό αυτό αποτέλεσε ήδη μέρος του εκπαιδευτικού περιεχομένου που χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» το 2016 με πολύ καλά αποτελέσματα και θετικές αξιολογήσεις, τόσο από τους μαθητές που το παρακολούθησαν όσο και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που πήραν μέρος στο πρόγραμμα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφρίες για το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.

Στόχος και δέσμευσή μας είναι το εκπαιδευτικό υλικό να εμπλουτίζεται και να βελτιώνεται συνεχώς, ώστε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την πολιτεία στην διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας και συμπεριφοράς για τα παιδιά και την νεολαία.

 Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος